TKO NAM PLAĆA NESPOSOBNOST ZA RAD?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Zamislite se u sljedećoj situaciji:

Već 3 godine živite u Njemačkoj, sa vama je vaša obitelj i već ste daleko dogurali sa vašim novim životom. Imate odličan posao, radite kao električar u jednoj sigurnoj njemačkoj firmi, imate redovita primanja, čak ste kupili i prvo auto u Njemačkoj, i sada planirate kupiti prvu nekretninu u vašem životu. 

Odabrali ste gdje ćete živjeti, djeca će rasti u bezbrižnom susjedstvu i drago vam je da ste uspjeli svojim trudom i radom doprinijeti sigurnijoj i svjetlijoj budućnosti vas i vaših najdražih…

Jednog dana, niotkud, dogodi vam se povreda na radu! Na vašem poslu došlo je do velike povrede na radu i odjednom se nalazite u bolnici. Doktor vam daje loše vijesti. Živci na vašim rukama ne mogu više držati alate s kojima radite, izgubili ste kompletno taj osjet. Prva stvar koja vam prolazi kroz glavu – kako ću nastaviti raditi?! 

Hoćemo li zbog ovoga upasti u financijske probleme? Odakle nam novac za stambeni kredit? Kako ću poslati djecu na fakultet?!

Ne, ovo nažalost nije jedan u 100 slučajeva. U Njemačkoj prema statistici, svaka 4 osoba u svom radnom životu izgubi određenu razinu sposobnosti za rad. Zbog toga sam napisao ovaj tekst da znate koliko vam vaše zdravstveno osiguranje pomaže u tom slučaju, imate li pravo na državnu pomoć i kako se pravovremeno zaštititi od neizvjesne budućnosti.

Ako ste zaposleni u Njemačkoj, ovo jednostavno MORATE pročitati!

ozljede na fizičkim poslovima

Kliknite na dio da vidite podatke u %

No Data Found

ozljede u "uredskim" poslovima

Kliknite na dio da vidite podatke u %

No Data Found

Koje su najčešće ozljede na radu u Njemačkoj?

Kao što smo na početku teksta objasnili, svaka 4 osoba u Njemačkoj nađe se u situaciji da ne može više obavljati svoju djelatnost zbog dugotrajne ozljede na radu koju je doživjela. 

Na dijagramima poviše (Münich Re Pool 2020), možemo primijetiti da je kod fizičkih poslova (bauštele u Njemačkoj) najčešća ozljeda ograničenog kretanja – to znači da imate problema sa saginjanjem, nošenjem tereta, pisanjem, sjedenjem, klečanjem hvatanjem i ostalim negodovštinama koje vam ograničavanju da zaradite vaš novac od zanimanja u koje ste tako dugo ulagali!

U “uredskim” poslovima vidimo da je najčešći problem psihičke prirode, a to je uglavnom stres i burnout! Isto tako možemo zamisliti i u zdravstvenom sektoru takve probleme, jer se svakodnevno nalazite u stalnom pritisku sa svih strana, da to mozak u jednom trenutku jednostavno više ne može podnijeti!

Što ako smo stvarno mi jedan od ta 4 nesretnika kojima se ovako nešto može dogoditi, sigurno se pitate? Postoje direktni načini kako da nastavimo dobivati naš novac od strane države, kao i rješenje koje će nam maknuti tu brigu i dok se još nije dogodila!

Nesposobni za rad u Njemačkoj – što sad?

Zamislite se sada u onoj situaciji od početka. Doživjeli ste nesreću i završili ste na bolovanju. Do tada ste imali kompletnu plaću osiguranu od poslodavca. On je dužan plaćati vam još maksimalno 6 tjedana punu plaću dok ste na bolovanju, prema njemačkom zakonu. 

Ako je nesreća bila takva da ni nakon 6 tjedana niste ozdravili, tada za vas uskače vaše zdravstveno osiguranje. Prema zakonu, vaše osiguranje pokrit će 70% vaših primanja  na maksimalno 78 tjedana unutar 3 godine. Već tada imate 30% primanja manje!

Ako nakon cijelog procesa liječenja ostanete u situaciji da ste nesposobni za rad, kao iz početnog primjera električara koji više ne može raditi jer su mu živci na rukama jednostavno “istrošeni”, tada se nalazite u problemu. 

Država vam daje na uslugu jednu vrstu socijalne pomoći, Erwerbsminderungrente. To je vrsta socijalne pomoći koju tražite od njemačkog mirovinskog osiguranja, a za dobiti je trebate:

  • minimalno 5 godina biti u sustavu mirovinskog osiguranja, od toga minimalno 36 mjeseci uplaćivati doprinose
  • ako ste taj uvjet ispunili, komisija vam mora provjeriti vašu sposobnost za rad u Njemačkoj – ako možete raditi maksimalno 3 sata dnevno – dobivate 33% primanja
  • ako možete raditi do 6 sati dnevno – još manje, a ako možete raditi više, onda nažalost nemate mogućnost primati tu vrstu pomoći!

Kako se onda osigurati od nesposobnosti za rad u Njemačkoj?

Njemačka država već odavno zna za ovakav problem, i zbog toga postoje na tržištu usluge koja bi probleme sa nesposobnosti za rad lako mogle rješiti.

Ako jedan Kristijan koji radi kao instalater na svome godišnjem odmoru ozljedi lijevo rame, i ta se ozljeda prenese na njegovu nesposobnost za rad, jer ne može dizati i nositi materijal, tada je u problemu. 

Ili ako Esma koja radi kao medicinska sestra dobije hepatitis C i zbog toga zakonski ne smije više raditi u zdravstvenom sektoru, tada bi trebala naći osiguranje koje će joj taj problem riješiti. 

U Njemačkoj postoje dvije vrste tog osiguranja, Berufsunfähigkeitsversicherung i Existenzschutzversicherung.

Kada prevedete na “naš” jezik, ta osiguranja nam pomažu da zadržimo našu egzistenciju u trenutku kada više nismo sposobni obavljati djelatnost koju smo do sada obavljali!

Dok se Berufsunfähigkeitsversicherung preporuča osobama koje rade poslove koji nisu toliko fizički zahtjevni, Existenzschutzversicherung je idealan za sve one koji rade fizičke poslove.

Berufsunfähigkeitsversicherung se tada odnosi na sve osobe koje više od 50% svoga vremena rade sjedeći, a sa tim osiguranjem imate mogućnost i do 80% vaših trenutnih primanja osigurati na mjesečnoj razini. Uvjet je da ste minimalno 50% nesposobni za rad u vašoj struci, a uslugu možete zatražiti ako vam doktor potvrdi da vjerojatno nećete moći raditi više od 6 mjeseci zbog ozljede! Ovo osiguranje pokriva vas praktički do mirovine i imate pravo i na ostala primanja od države, neovisno o tome jeste li osigurani ili ne!

nesposobnost za rad u Njemačkoj

Existenzschutzversicherung je neophodan za sve koji rade teže fizičke poslove i kao i prethodno osiguranje pokriva do 80% mjesečnih primanja. Preduvjet za imati pravo na korištenje ovih usluga jest da ste nakon više od 6 mjeseci izgubili jednu od temeljnih sposobnosti. Pod njih spada vid, sluh, sjedenje, pričanje, nošenje, pisanje i slično.

Cijene osiguranja od nesposobnosti za rad

Cijene osiguranja svakako ovise o tome kada ste policu osiguranja potpisali i koliko novca želite da vam se osigura na mjesečnoj razini.

Osiguranje koje sam ja pronašao za Vas, koje volim i uvijek preporučam ima opcije već od 15€ mjesečno, ovisno o tome koje osiguranje izaberete,  kada ste odlučili uplaćivati i kakvog ste osobnog zdravlja. 

Sve osobe koje su mlađe od 30 profitiraju od jeftinijih mjesečnih uplata, budući da imaju veći period u kojem mogu uplaćivati. Isto tako, budući da se za oba osiguranja radi medicinsko testiranje, zdrave i mlade osobe uvijek prolaze bolje!

Imate mogućnost i jednokratne isplate u slučajevima težih bolesti kao što je rak tako da si možete pokriti sve troškove koji su vam potrebni.

Nadalje, sve uplate u ovu vrstu osiguranja možete odbiti od poreza kada radite poreznu prijavu, jer je Njemačka država svjesna da je ova vrsta osiguranja jedna jako bitna stavka u vašem radnom vijeku.

Najbolja Berufsunfähigkeitsversicherung  i Existenzschutzversicherung u Njemačkoj

Nakon mnogo istraživanja, pročitanih tekstova, provjerenih magazina za usluge osiguranja u Njemačkoj, osobno smatram da je HUK-Coburg najbolje rješenje za nas ako se odlučimo za ovu vrstu osiguranja.

Ne samo da je ocjenjeno odlično od mnogo neovisnih istraživačkih kuća, već je jako fleksibilno što se uplaćivanja mjesečne rate tiče. Pa tako možete ovisno o vašoj životnoj situaciji, uplaćivati manje ili više od onoga što ste prvotno zaključili.

Evo vam primjer cijene za Marka, električara od 24 godine koji  se odlučio osigurati na 1000 € mjesečno u slučaju nesposobnosti za rad:

nesposobnost za rad u Njemačkoj

Ovdje vidimo da Marko profitira od toga da već mlad odluči zaključiti ovu policu osiguranja!

Zbog toga što je za ove vrste osiguranja potrebno savjetovanje od stručnjaka, nama u Njemačkoj je teško pronaći nekoga tko bi nam sve mogao objasniti, pogotovo jer nas dosta ima problema sa razumijevanjem njemačkog jezika. Srećom, našao sam i rješenje za to!

Elvin Mujić, agent HUK-Coburga skupa sa stranicom Projekt Njemačka odlučio je nesebično nam ponuditi savjetovanje za ove vrste osiguranja. Na “našem” jeziku!

On će vam objasniti koje je od ova dva osiguranja za vas najbolja opcija i pomoći će vam online da zaključite policu osiguranja.

Želite li izbjeći situaciju da vas jedna ozljeda na radu dijeli od vaše egzistencije? Želite sigurniju budućnost za vas i vašu obitelj? Radite posao u kojem uvijek nešto može poći po krivu?

Kontaktirajte već sada gospodina Mujića i pogledajte koje vam pogodnosti HUK-Coburg nudi u vašem radnom vijeku. Ispunite obrazac ispod, u formi stavite da želite savjetovanje za osiguranje od nesposobnosti za rad, a Elvin će vam se javiti u najkraćem mogućem roku, preko emaila, mobitela ili Whatsapp-a.

Ispunite obrazac već sada, jer sutra će možda biti kasno!

osiguranje Projekt Njemačka

#ostaniznatiželjan i osiguraj svoju egzistenciju u slučaju nesposobnosti za rad!

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo sam vas htio obavijestiti da ovaj tekst sadrži affiliate linkove. Ako kojim slučajem preko moga linka kupite neku od usluga, ja od davatelja usluge dobivam malu proviziju. Vama cijena ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas
na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno
će i njima pomoći :) Kliknite ispod:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!