VIZA ZA KVALIFICIRANE RADNIKE

Hej bok! Ova viza je možda odlična prilika za vas da se otisnete u novi život u Njemačkoj, ali moram voram prvo objasniti kako do nje doći. Kako do vize,  objašnjavam u nastavku, uz pomoć portala Make it in Germany #ostaniznatiželjan i saznaj što ti treba da kao priznati majstor dođeš u Njemačku!

Što je to viza za kvalificirane radnike?

Kvalificirani radnik u Njemačkoj osoba je koja ima ili sveučilišnu diplomu, ili strukovna zvanja. Takve osobe izuzetno su potrebne Njemačkoj jer njihovo tržište ne može proizvesti toliki broj stručnjaka.  Ako se nalazite u ovim recima, onda je viza za kvalificirane radnike jedan od načina da dođete u Njemačku.

Koji su uvjeti da bi se dobila viza za kvalificirane radnike?

Kao i za svaku vizu, postoji procedura koju osobe koje apliciraju trebaju proći: 
  • bitno je predati diplomu o završenim stručnim kvalifikacijama/sveučilišnu diplomu 
  • kvalifikacije koje imate moraju biti prepoznate u Njemačkoj ili biti priznate s obzirom na njemački obrazovni sustav – saznaj kako u tekstu: nostrificirati diplomu
  • osobe koje imaju stručna znanja trebaju imati minimalno poznavanje njemačkog jezika s obzirom na posao koji rade. Minimalni nivo uvijek je B1, a ako ga nemate saznajte kako svladati njemački jezik
  • ako ste dobili ponudu za posao od poslodavca, bitno je dokazati da su vaše kvalifikacije dostatne za obavljanje posla za koji ste dobili ponudu. 
  • ako imate više od 45 godina i do sada niste radili u Njemačkoj, tada trebate imati minimalna bruto primanja od 45 540 € na godišnjoj razini (stanje veljača 2021.), ili predati potvrdu o dovoljnim sredstvima iz mirovinskog osiguranja koje ste uplaćivali u vašoj domovini.
Generalno gledano, njemačka agencija za zapošljavanje mora potvrditi vaš zahtjev za zaposlenjem, a to znači da mora provjeriti jesu li radni uvjeti jednaki onima kakvi u firmi već postoje (plaća, radni sati, okruženje…).

Kakva je procedura?

Nakon što ste provjerili zadovoljavate li uvjete pri apliciranju za vizu, bitno je napraviti termin u vašoj ambasadi, što znači: 
  • pripremiti ugovor o radu
  • putovnicu 
  • biometrijske slike 
  • potvrdu o vašoj diplomi 
  • ispunjeni obrazac za vizu
Budite strpljivi jer svaka ambasada, s obzirom na broj zahtjeva ima svoje vrijeme čekanja na termin.
Nakon što donesete sve te dokumente, bitno je platiti 75 € (može i u lokalnoj valuti, stanje veljača 2021.) za troškove procedure.
Kada vam se viza odobri, tada morate nabaviti putno zdravstveno osiguranje, ili odmah se osigurati s dolaskom u Njemačku kod jedne od osiguravajućih kuća koje nude zdravstveno osiguranje.  Tada se prijavljujete u ured za strance (Ausländersbehörde), te ovisno o tome imate li ili nemate Plavu kartu, uzimate odgovarajuću boravišnu dozvolu. 
Cijena tih troškova može biti oko 100 €.

Koje prilike imaju kvalificirani radnici?

Viza ili boravišna dozvola u svrhu kvalificiranog rada daje se u maksimalnom periodu od 4 godine. Ako se kojim slučajem dogodi da ugovor traje kraće od propisanog perioda, tada vam se trajanje boravišne dozvole umanjuje.  Nakon 4 godine imate pravo tražiti stalnu dozvolu za boravak, a isto tako u bilo kojem trenutku možete dovesti i svoju obitelj na osnovu spajanja porodice. 
Sav sadržaj informativnog je karaktera i pravila za izdavanje viza se mogu mijenjati ovisno o stanju u pojedinim ambasadama. ovo vam je samo dobra vodilja u kojem smjeru sa apliciranjem trebate ići.
Nadam se da ste uspjeli razumjeti kako doći do vize za stručne radnike, stoga su vam sljedeći koraci svakako naučiti njemački jezik i vidjeti što vam je potrebno za priznanje diplome, kao i primjer razlike u plaći ovisno o priznanju – to možete saznati ovdje #ostaniznatiželjan i dođi kao priznati majstor u Njemačku!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
kako naći posao u Njemačkoj
ZA KOJI SE POSAO ODLUČITI?

Kako znati koji je posao za vas? Njemačka je stvorila radnike koji znaju što su sposobni, a znaš li i ti? Ako ne znaš, ovdje saznaj