VIZA ZA KVALIFICIRANE RADNIKE

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (13 votes)

Hej bok! Ova viza je možda odlična prilika za vas da se otisnete u novi život u Njemačkoj, ali moram voram prvo objasniti kako do nje doći.

Kako do vize,  objašnjavam u nastavku, uz pomoć ureda za strance u Njemačkoj

#ostaniznatiželjan i saznaj što ti treba da kao priznati majstor dođeš u Njemačku!

Što je to viza za kvalificirane radnike?

Kvalificirani radnik u Njemačkoj osoba je koja ima ili sveučilišnu diplomu, ili strukovna zvanja. Takve osobe izuzetno su potrebne Njemačkoj jer njihovo tržište ne može proizvesti toliki broj stručnjaka. 

Ako se nalazite u ovim recima, onda je viza za kvalificirane radnike jedan od načina da dođete u Njemačku.

Koji su uvjeti da bi se dobila viza za kvalificirane radnike?

Kao i za svaku vizu, postoji procedura koju osobe koje apliciraju trebaju proći: 

  • bitno je predati diplomu o završenim stručnim kvalifikacijama/sveučilišnu diplomu 
  • kvalifikacije koje imate moraju biti prepoznate u Njemačkoj ili biti priznate s obzirom na njemački obrazovni sustav – saznaj kako u tekstu: nostrificirati diplomu
  • osobe koje imaju stručna znanja trebaju imati minimalno poznavanje njemačkog jezika s obzirom na posao koji rade. Minimalni nivo uvijek je B1, a ako ga nemate saznajte kako svladati njemački jezik
  • ako ste dobili ponudu za posao od poslodavca, bitno je dokazati da su vaše kvalifikacije dostatne za obavljanje posla za koji ste dobili ponudu. 
  • ako imate više od 45 godina i do sada niste radili u Njemačkoj, tada trebate imati minimalna bruto primanja od 45 540 € na godišnjoj razini (stanje veljača 2021.), ili predati potvrdu o dovoljnim sredstvima iz mirovinskog osiguranja koje ste uplaćivali u vašoj domovini.

Generalno gledano, njemačka agencija za zapošljavanje mora potvrditi vaš zahtjev za zaposlenjem, a to znači da mora provjeriti jesu li radni uvjeti jednaki onima kakvi u firmi već postoje (plaća, radni sati, okruženje…).

Kakva je procedura?

Nakon što ste provjerili zadovoljavate li uvjete pri apliciranju za vizu, bitno je napraviti termin u vašoj ambasadi, što znači: 

  • pripremiti ugovor o radu
  • putovnicu 
  • biometrijske slike 
  • potvrdu o vašoj diplomi 
  • ispunjeni obrazac za vizu

Budite strpljivi jer svaka ambasada, s obzirom na broj zahtjeva ima svoje vrijeme čekanja na termin.

Nakon što donesete sve te dokumente, bitno je platiti 75 € (može i u lokalnoj valuti, stanje 2023.) za troškove procedure.

Kada vam se viza odobri, tada morate nabaviti putno zdravstveno osiguranje, ili odmah se osigurati s dolaskom u Njemačku kod jedne od osiguravajućih kuća koje nude zdravstveno osiguranje. 

 

Za dio koji obavlja ured za strance u Njemačkoj, odlučio sam kontaktirati moj ured u Erlangenu. Gospodin Meyerhöfer bio je dovoljno ljubazan da mi odgovori na sva pitanja za ovu temu, jer mu je stalo da se dobro snađemo u Njemačkoj: 

Brzinski info: imate pravo kada dođete u Njemačku mijenjati vašu vizu za bilo koju drugu pod uvjetom da ispunjavate uvjete (to vrijedi za sve osim za vizu zapadni Balkan)

Nakon intervjua s gospodinom Meyerhöfer, Ausländerbehörde Erlangen

U uredu za strance uzimate odgovarajuću boravišnu dozvolu. 

Cijena tih troškova može biti oko 100 €.

Koje prilike imaju kvalificirani radnici?

Viza ili boravišna dozvola u svrhu kvalificiranog rada daje se u maksimalnom periodu od 4 godine. Ako se kojim slučajem dogodi da ugovor traje kraće od propisanog perioda, tada vam se trajanje boravišne dozvole umanjuje. 

Nakon 4 godine imate pravo tražiti stalnu dozvolu za boravak (možda morate polagati integracijski kurs), a isto tako u bilo kojem trenutku možete dovesti i svoju obitelj na osnovu spajanja porodice.  Nakon dobivanja stalne boravišne dozvole, bit ćete, ovisno o uvjetima i u mogućnosti zatražiti njemačko državljanstvo.

Sav sadržaj informativnog je karaktera i pravila za izdavanje viza se mogu mijenjati ovisno o stanju u pojedinim ambasadama. ovo vam je samo dobra vodilja u kojem smjeru sa apliciranjem trebate ići.

Nadam se da ste uspjeli razumjeti kako doći do vize za stručne radnike, stoga su vam sljedeći koraci svakako naučiti njemački jezik i vidjeti što vam je potrebno za priznanje diplome, kao i primjer razlike u plaći ovisno o priznanju – to možete saznati ovdje

#ostaniznatiželjan i dođi kao priznati majstor u Njemačku!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
boravišna dozvola u Njemačkoj
PRVO VIZA, ONDA BORAVIŠNA DOZVOLA

Ne znate točno kako se izdaje boravišna dozvola u Njemačkoj. Pročitajte sve informacije potrebne za uspješno vađenje boravišne dozvole u Njemačkoj u par koraka.

bolnice u Njemačkoj
ŠTO KADA ZAVRŠIMO U BOLNICI?

Ako nam se kojim slučajem dogodi da trebamo na operaciju u Njemačkoj, imamo sreće jer su im bolnice jedne od najboljih na svijetu