GDJE SE SKRIVA POSAO U NJEMAČKOJ

Vidim već ste se odlučili koji posao želite raditi.

Ako ste kojim slučajem na ovaj tekst naletjeli a još ne znate koji posao želite raditi, preporučio bih vam da prvo pročitate tekst Za koji se posao odlučiti. Naime, ovo je nastavak na taj tekst.

A vi koji već znate kakav posao tražite, ali ne znate gdje, #ostaniteznatiželjni  i saznajte gdje se sve u Njemačkoj posao može naći 

Kako naći posao u Njemačkoj?

Postoje 2 načina za zaposliti se u Njemačkoj: da vi tražite posao, ili da posao traži vas, kao na primjer preko raznih agencija za posredovanje

Ukratko, osobe koje smatraju da nisu sposobne da pronađu posao same, mogu slobodno koristiti ovu opciju, a za one koji su poslušali savjete prilikom pronalaska posla, njima neće biti problem zasukati rukave i baciti se u potragu za poslom. 

Glavna stvar prije nego se u potragu krene jest to da budete spremni da kada posao počnete tražiti, to je jedan proces koji traje, i ovisno o poziciju na koju pucate može proći dosta vremena, stoga smatrajte traženje posla kao posao, pristupite mu ozbiljno, i nećete imati problem prilikom pronalaska. 

Kao što sam već spomenuo u svim tekstovima, poznavanje njemačkog jezika presudno jest ne samo za traženje posla, već i za snalaženje po oglasima za posao, osim ako niste usavršili koristiti Google prevoditelj tako da možete lako razumjeti svaki oglas. 

Gdje se traži posao u Njemačkoj?

Ove retke iskoristit ću za davanje savjeta gdje se možete zaposliti u Njemačkoj. Budući da sam ja mlada generacija, smatram da je najjače oruđe za pronalazak posla Internet i internetske stranice. Poslije toga kreću oglasi na radiju, u lokalnim novinama, te poznanstva i preporuke prijatelja. 

Internet stranice

Najveće Internet stranice za pretraživanje poslova u Njemačkoj, uz službenu stranicu agencije za zapošljavanje, Agentur für Arbeit,   su svakako

Ove stranice vrhunske su iz više razloga:

  • Imaju ekstremno velik broj posjeta, što znači da poslodavci rado ostavljaju poslove na njima. 
  • Poslovi na njima su relevantni i verificirani, što znači da nećete naletjeti na “sumnjive” oglase za posao. 
  • Svaka stranica isto tako ima određene savjete za pronalazak posla, kao i za usavršavanje karijere
  • Prijava je jednostavna 

Znam, gledate sve ove stranice i razmišljate se: tko će sada na svim tim stranicama pretraživati poslove, postoji li barem jedna stranica koja će objediniti više stranica odjednom?

Pa zapravo, i postoji. Nisam ni ja znao prije, zato sam ovaj tekst i obnovio. 

Joblift je jedna takva stranica. Mogu vam sada objašnjavati komplicirani postupak kako to da je jedna stranica povukla poslove sa drugih, ali to jedino mene zanima jer sam lud za tehnologijom. 

Poanta priče jest, na Jobliftu se prijavite i pretražujete sve poslove koji vas zanimaju, i ne morate imati više pretraživača odjednom.

Zanimljivo je to što doslovno upišete ključnu riječ i grad, te vam se onda otvaraju različite mogućnosti da podatke sredite prema vašoj želji. Vjerojatno ću napraviti mali video o tome 🙂 

Web -stranice određenih tvrtki:

Tvrtke stavljaju oglase na svoje stranice da bi posjetitelji mogli izvršiti prijavu. Na mom području tako postoji veliki broj firmi koje imaju oglase za posao na svojoj stranici, kao što su Adidas, Puma i Siemens. Prednost prijave preko njihove stranice jest ta da ste pokazali interes samim time što ste došli na stranicu tvrtke.

Želim napomenuti na mali oprez prilikom prijave u velike tvrtke: većinom imaju program koji automatski eliminira one životopise koji ne odgovaraju profilu posla, pa se poslužite tekstom koji sam o životopisu pisao da vidite kako pripremiti životopis da prođete taj program. 

Društvene mreže: 

Xing i LinkedIn odlične su stranice za osobe koje traže poslove sa većom razinom obrazovanja, budući da na tim društvenim mrežama postoji veliki broj profesionalaca i oglasa za posao koje možete pozorno čitati i istražiti. 

Prednost imate kada imate uređen profil na tim društvenim mrežama, a bude li potrebe o glavnim smjernicama za uređivanje profesionalnog profila, napisat ću i taj tekst. Dobra stvar jest da možete pratit bitne ljude iz vaše industrije i uvijek imati uvid u najnovije vijesti iz sektora u kojem želite raditi. 

Facebook kao veliku novost omogućava poslodavcima da sada oglase za posao stavljaju i preko te društvene mreže, stoga se sada i jednostavno i brzo na određene poslove možete prijaviti preko Facebooka. 

Prednost jest ta da vam on prikazuje oglase u blizini. Uzmite u obzir da su to oglasi za jednostavnije poslove, koji nisu visoko stručni, budući da Facebook koristi vaš profil kao vrstu životopisa (možda je sada pravo vrijeme da maknete dio o poslu gdje piše “Sam svoj gazda”, ili “I do not work, I am a princess”). 

posao u NjemačkojFacebook grupe:

Ja sam tako našao posao poštara kada sam tek doselio. Ne moram posebno spominjati, mnogo osoba na Facebook grupama traži radnike, te bih volio samo napomenuti da dobro provjerite prilikom javljanja na taj oglas koliko su uvjeti dobri i koliko je oglas realan. Tu vam ne mogu više pomoći osim toga da slušate svoju intuiciju.

Osobno kada gledam oglase u grupama, vidim veliki manjak informacija, netransparentno radno vrijeme, ne objavljivanje bruto plaće za određeni posao i slabi i nedovoljni kontakt podaci, kao i nedovoljno objašnjene potrebe poslodavca za radnom snagom (koje kvalifikacije su potrebne). Takav pristup objavljivanja oglasa za posao dovest će većinom nekvalificirane radnike, stoga razmislite želite li se na taj oglas javiti. 

Radio, novine, na ulici: 

Pretpostavljam da ne postoji veliki broj osoba s naših prostora koje čitaju njemačke lokalne novine, ali smatram bitnim napomenuti da se veliki broj manjih, lokalnih tvrtki oglašava putem lokalnih novina jer im je malo jeftinije nego na druge načine.

U oglasima tako možete pronaći razne poslove za koje ne treba velika stručna sprema, kao i veliki broj Minijob oglasa.

Radio kao medij za oglašavanje već je svima poznat, a koliko oglasa na njemu ima, znaju većinom osobe koje dosta vremena provode u autu i slušaju ga.

Takvi oglasi dobri su jer se vrte na stanici više puta dnevno, ali mali problem prilikom vožnje u autu jest zapamtiti kontakt informaciju, stoga bi trebalo imati dobro pamćenje da nakon što parkirate, možete otići direkt na stranicu firme koja se oglašava. Isto tako možete otići i na stranicu radio postaje i provjeriti koji su se oglasi tog dana puštali.

Znanstveno je dokazano da kada osoba o jednoj temi razmišlja, u svojoj okolini vidi sve što je na tu temu podsjeća. Ovo govorim zato što osobe koje traže posao jako često razmišljaju o traženju posla. To znači da su njihova osjetila spremna za identificirati oglase za posao u svojoj okolini.

Ako ste vi osoba koja trenutno traži posao, mogu se kladiti da ste jako puno puta do sada na ulici vidjeli natpis Mitarbeiter gesucht (traži se radnik), ili ako još niste došli onda vam sigurno izlaze samo oglasi vezani za NJemačku.

Ako ste ovdje u Njemačkoj, kada vidite takav natpis iskoristite priliku  i prijavite se na posao koji na ulici vidite. Naravno, ako smatrate da bi vam mogao zadovoljiti financijske potrebe i da imate stručnost za njega. 

Poznanstva i preporuke 

Zadnji način traženja posla nama iz jugoistočne Europe jest i najpoznatiji. Poznanstva i preporuke ono su što nam je uvijek pomagalo u životu, pa tako može i u Njemačkoj. Preporuke koje dobijemo od bivših poslodavaca (Zeugnis) jako nam mogu pomoći prilikom pronalaska novog posla, pogotovo kada su pozitivne.

Lijepa riječ i zlatna vrata otvara, a to na tržištu rada itekako vrijedi, stoga uvijek budite dobri sa poslodavcima kod kojih radite, jer nikad ne znate do koga će ta preporuka doći u trenutku kada odlučite da je vrijeme za novi posao.

Preporuke prijatelja, iako nisu toliko jake kao poslodavaca, mogu puno pomoći prilikom traženja posla, pogotovo ako je taj prijatelj i sam dobar i kvalitetan radnik. U ljudskoj je psihi da ljudi vjeruju preporuci onoga tko je na svome poslu dobar.

60 % poslova u svijetu dobiva  se preko osobnih preporuka.

Poznanstva koja imate, dobro iskoristite. Ne moram posebno govoriti da se dobro dobrim vraća, tako da održavanje prijateljstava i kontakata uvelike pomaže pri povećanju vjerojatnosti da ćete posao pronaći na takav način. 

Tražite posao na više načina odjednom

Zadnja stvar koju u ovom tekstu mogu reći jest: tražite posao na svim stranicama i na svaki način. Budite precizni prilikom traženja posla, vjerujte u sebe i pozitivno razmišljajte. Ako mislite da o traženju posla znate manje od Nijemaca, mogu vam odmah reći da niste u pravu. Osoba zna onoliko koliko je spremna naučiti, a samim time što čitate moje tekstove, u prednosti ste pred drugima zaposliti se u Njemačkoj.

#ostaniznatiželjan i nađi najbolji mogući posao za sebe!

Pročitaj i ovo: