PREKO ZAPADNOG BALKANA U NJEMAČKU

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Vjerojatno planirate dolazak u Njemačku, ali nemate stručno zvanje niti fakultetsku diplomu. Srećom postoji regulativa Zapadnog Balkana koja vam možda može omogućiti dolazak u Njemačku. 

25 000 najsretnijih osoba ima priliku doći u NJemačku prema ovom kriteriju godišnje!

#ostaniznatiželjan i saznaj sve pojedinosti o regulativi Zapadnog Balkana

Što je regulativa za Zapadni Balkan u Njemačkoj?

To je regulativa prema kojoj radnici zapadnog Balkana imaju pravo doći raditi u Njemačku bez ikakve priznate kvalifikacije. 

Za sada se svake godine pusti 25 tisuća viza,a funkcionira na principu lutrije!

Takvo pravilo omogućuje velikom broju nestručnih radnika sa Zapadnog Balkana da dođu i probaju raditi u Njemačkoj. Zakon vrijdi do 31.12.2023.

Što je potrebno da bi došli u Njemačku preko regulative za Zapadni Balkan?

Svjesni ste koliko procedura morate proći da bi dobili ulaznu vizu za Njemačku, što smo objasnili u tekstu pregled svih viza za dolazak u Njemačku. 

Kod regulative za Zapadni Balkan stvari su malo drugačije. Realno, za radnike koji na taj način žele doći u Njemačku nije potrebno poznavati njemački jezik niti imati priznatu kvalifikaciju, odnosno diplomu. 

Jedina 2 uvjeta koja se moraju ispuniti su sljedeća:

  • spreman ugovor o radu 
  • provjera kod Artbeitsamt-a u slučaju da postoji osoba u Njemačkoj koja može popuniti tu poziciju

Koliko god ova regulativa zvučala primamljivo, najveći je problem to priznavanje od Arbeitsamt-a. Službeo – mora se provjeriti cijelo tržište rada u njemačkoj. Neslužbeno – prijavljujte se uvijek u veće firme i na zanimanja koja su masovno tražena. 

Koje struke najbrže dobivaju posao preko regulative za Zapadni Balkan?

Ako ćemo promatrati koje struke imaju najveće šanse za dolazak u Njemačku na ovaj način, nije teško zaključiti. 

Građevinska industrija, logistika, transport i njegovateljstvo glavne su struke u kojima kronično nedostaje radne snage. 

2022. i 2021. godine 86% takvih radnika bili su muškarci, a 44% njih radilo je u građevinskoj industriji. 

Logistika i transport jako su zastupljene u Njemačkoj koja masovno izvozi svoje proizvode, ali i sve veća potražnja za dostavu pošte i paketa daje mogućnost zaposlenja na ovaj način. 

U državi kao što je Njemačka gdje je udio starih ljudi jako velik, najveća je potreba za njegovateljima, a kako je raditi kao njegovatelj saznajte u temi njegovatelji bez iskustva u Njemačkoj. 

Koliko se čeka na vizu?

Koliko god je lagano doći preko nekoga do ugovora za rad, bio to poznanik koji već u Njemačkoj radi, ili određena firma već zna za vas, postupak za dobivanje vize dugo traje. 

Razlog je jednostavan: previše zahtjeva koje ambasade jednostavno ne mogu obraditi. Još kada u to uključimo da se za svaki ugovor treba provjeravati i njemačko tržište rada, dolazimo do duge liste čekanja. 

Samo 25 tisuća radnika godišnje može dobiti vizu na osnovu “Zapadnog Balkana”. 

Uglavnom to ide na principu “lutrij” pa se nadate da će vas izvući.

Za dio koji obavlja ured za strance u Njemačkoj, odlučio sam kontaktirati moj ured u Erlangenu. Gospodin Meyerhöfer bio je dovoljno ljubazan da mi odgovori na sva pitanja za ovu temu, jer mu je stalo da se dobro snađemo u Njemačkoj: 

Brzinski info: imate pravo kada dođete u Njemačku mijenjati vašu vizu za bilo koju drugu pod uvjetom da ispunjavate uvjete (to vrijedi za sve osim za vizu zapadni Balkan)

Nakon intervjua s gospodinom Meyerhöfer, Ausländerbehörde Erlangen

Moram li biti zaposlen kod istog poslodavca 2 godine?

Ne morate, a da vam ne pričam ovdje, detalje o tome imate na ovom linku – mjenjanje poslodavca na vizu zapadni Balkan

Koji su uvjeti za novi Zustimmung

Za novi Zustimmung najveći uvjeti su visina plaće kod novog poslodavca, imate li obitelj ovdje i kako ste do sada radili. To se većinom produžava.

Što nakon 2 godine?

Nakon 2 godine je moguće pruužiti boravišnu, ali ako ne znate jezik i ako niste bili dobar radnik, produžit će vam se samo na 6 mjeseci. 

Što bolju razinu jezika imate, i što ste bolji radnik, dobit ćete dužu boravišnu (do 3 godine)

od vas će se vjerojatno tražiti i polaganje integracijskog kursa ili samo dijela Leben in Deutschland, stoga detalje pročitajte ovdje – INTEGRACIJSKI KURS U NJEMAČKOJ

Nakon koliko dobijem stalnu boravišnu dozvolu?

Za postati punopravni građanin njmačke treba vam stalna boravišna dozvola. Preuvjeti su da ste minimalno 60 mjeseci imali posao (uplaćivali u mirovinsko i socijalno), da znate B1 njemački jezik, da imate siguran posao i da ste položili prethodno navedeni Leben in Deutschland. 

Mogu li spojiti porodicu sa sobom u Njemačkoj

Naravno, a o tim detaljima pisao sam na ovom linku – spajanje porodice u Njemačkoj

#ostaniznatiželjan i jako strpljiv i možda ćeš baš ti biti jedan od 25 tisuća radnika koji će u Njemačku doći preko zapadnog Balkana! A do tada saznaj kako učiti njemački da budeš spreman – ovdje 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas
na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno
će i njima pomoći :) Kliknite ispod:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!