NEISPLAĆENA PLAĆA U NJEMAČKOJ? EVO KAKO BESPLATNO DO NJE!

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

U Njemačkoj ste i radite pošteno svoj posao. Ali iz nekog razloga dobili ste otkaz na poslu i ne znate zašto. 

I ne samo to! Poslodavac vam je dao otkaz i uz to nije vam isplatio zadnju plaću! Što raditi u ovom slučaju? Kako se izboriti za svoja prava? U detalje sam vam u ovom tekstu objasnio kako zaštiti svoja prava, prava Hrvata, Srba, Bosanaca u Njemačkoj, jer naša prava su jednaka kao i prava svih radnika u Njemačkoj!

Isto tako pojasnit ću vam kako bez troškova (ako stignete na rok) možete tužiti vašeg poslodavca i tražiti da vam uplati novac koji vam je dužan, zato se skoncentrirajte,  #ostaniteznatiželjni i pročitajte ove smjernice:

Prava radnika u Njemačkoj

Prava radnika u Njemačkoj ne smiju biti diskriminirajuća. To znači da ona vrijede za sve podjednako, neovisno jesmo li mi prema nacionalnosti Hrvati, Srbi, Bosanci ili Nijemci. 

Ja znam da vas ovo može buniti, pogotovo kada slušam po našim kafanama i u diskusijama na fejsu “kako sa nama mogu kako žele jer nismo njihovi”

E pa ja sam ovdje da vas od toga razuvjerim. Zakon vrijedi za sve jednako, a jedini način na koji vas vaš poslodavac može zakinuti je ako ne znate zakon. To će često pokušati napraviti, pogotovo onima koji ne znaju njemački jezik, a primjetio sam da im je to u Njemačkoj najdraže na baušteli raditi.

U ovom tekstu držat ću se specifično prava što se tiču plaće i otkaza u Njemačkoj. 

Kako dobiti plaću u Njemačkoj kada nam je poslodavac dao otkaz

Nebrojeno puta dobio sam mailove od naših ljudi kako su dobili otkaz i nisu dobili svoju zadnju plaću, i ne znaju kako da je traže. To je jedna velika nepravda koja se mora riješiti. I zbog toga sam istražio kako je riješiti. 

Još jednom hvala mom velikom prijatelju Dinu M. iz Sarajeva koji je ovu “torturu” prošao i sa mnom u detalje objasnio kako da se ovo riješi. On je isto tako i pojasnio kako mijenjati poslodavca sa Zustimmungom

Što prvo učiniti

Ako ste dali/dobili otkaz i vaš šef vam nije isplatio plaću ili dio plaće (bolovanje, godišnji, prekovremene) imate ga pravo tužiti na radnom sudu u Njemačkoj

Ali….

Prvo morate pripremiti sve dokaze. Prvi korak je taj da mu pošaljete pismeni dopis u kojem ga tražite da vam plati nepodmirenu plaću (dio plaće). To je jako bitan dio jer tek nakon toga imate čvrste dokaze da vas neće platiti. To izgleda ovako: 

neisplata plaće u Njemačkoj

Ja sam tu da vam pomognem, stoga kao i mnogo puta na stranici dajem vam besplatno ovaj primjerak da ga sami ispunite, preuzmite ga – OVDJE

Drugi korak

Nakon što ste to napravili, postoji velika vjerojatnost da vam je poslodavac uplatio novac, jer ste mu zaprijetili sudom. 

Mom prijatelju Dinu nisu isplatili plaću, stoga je on odlučio ići na drugi korak – ravno u radni sud. 

To je jednostavan proces: 

Prvo pronađete radni sud koji je za vas zadužen, a lista svih radnih sudova može se jednostavno pronaći na ovoj tražilici, samo stavite da tražite Arbeitsgericht i poštanski broj, link je – OVDJE

PAZITE NA PREKLUZIVNI ROK – to znači da morate u određenom roku podnijeti tužbu; za kolektivne ugovore (većinom oni koji rade u Zeitfirmi  on je 3 mjeseca, ali pogledajte na vašem ugovoru što piše pod dijelom “Ausschlussfrist

Nakon što ste našli gdje se sud nalazi, otiđite ili sami (ako znate njemački) ili u pratnji nekoga tko je dobar s njemačkim i uložite tužbu. Najbolje vam je odmah otići sa svim dokazima koje možete sa sobom ponijeti, kao što je dopis iz prvog koraka, radni ugovor, liste dosadašnjih plaća  i po mogućnosti ako imate potpisane radne sate (ako nemate, probajte naći nekoga tko će svjedočiti da ste radili u to vrijeme).

Moj prijatelj Dino otišao je tako i ponio sve papire koje je uspio sakupiti, tada mu je radnik u kancelariji rekao da se isplati tužiti i da će pozvati njegova poslodavca na sud

Postoje 3 načina na koja možete pokrenuti tužbu: 

  • osobno (kao moj prijatelj)
  • putem odvjetnika (što košta)
  • putem sindikata (jedino ako se nalazite u sindikatu, tada možete tražiti nekoga iz sindikata da za vas preda tužbu)

Osobe koje žele neminovno tražiti zaštitu od odvjetnika, a ne znaju njemački jezik – za Vas sam pripremio listu naših odvjetnika u Njemačkoj koju možete POTPUNO BESPLATNO preuzeti ovdje:

LISTA ODVJETNIKA

Nakon toga vi više ne komunicirate sa svojim šefom, nego preko suda. Kada vas se pozove na ročište, imate pravo ako dolazite sami tražiti prevoditelja da možete pratiti tijek suđenja. U 90% slučajeva šef se sa vama nagodi i taj slučaj pobjeđujete, jer čim vam je radni sud pri ulaganju tužbe rekao da je tužba valjana, teško da je netko može pobiti – pogotovo jer je sud većinom na strani radnika.

Nagodba u velikoj većini slučajeva znači da nećete dobiti puni iznos, već skoro cijeli – ako pak ne želite nagodbu, već kompletan novac onda će taj proces trajati i po pola godine dok se sve ne isplati u vašu korist

Još jednu stvar bih vam volio naglasiti, a to je: 

Ako izgubite sudski postupak, dužni ste platiti trošak za poštarinu, tumača, putne troškove i sudsku pristojbu.

Kao što sam već rekao, uz dobre dokaze jako je rijetko da izgubite spor u nesiplati plaće, stoga se ne bojte. Ovo isto tako vrijedi za neisplatu prekovremenih sati, neisplatu godišnjeg odmora i bolovanja u Njemačkoj!

Neopravdan otkaz i odšteta u Njemačkoj

Imate pravo isto tako tužiti vašeg poslodavca i za neopravdan otkaz. Detalje o otkazu u Njemačkoj već sam bio u prošlom tekstu pisao – klikni za detalje.

Proces je isti kao i za neisplatu plaće, s tim da je prekluzivni rok za otkaz 3 tjedna!

To znači da što prije trebate reagirati i tužiti vašeg poslodavca. Ako je otkaz  stvarno neopravdan, onda se on povlači, vi nastavljate raditi, a poslodavac vam mora nastaviti plaćati vaš rad. 

U ovoj situaciji možete se sa šefom nagoditi da vam isplati odštetu i da završite vaš radni odnos, s tim da bi ja u tom slučaju posegnuo za pomoći odvjetnika.

Bonus za kraj

Evo, nadam se da sam vam uspio pojasniti sve nedoumice koje ste u Njemačkoj imali., Za vas svakodnevno istražujem teme koje su vrijedne istraživanja, za vas objašnjavam sve o životu i poslu u Njemačkoj , a ako se i vi nalazite u ovom trenutku pred radnim sudom, onda iskoristite svoja prava koja imate jer svi smo u Njemačkoj jednaki!

Isto tako, smatram da bi trebali pronaći poslodavce koji će vas cijeniti, a kako znam da je teško pronaći tako nekoga, odlučio sam vam pomoći.

Zbog toga sam odlučio svaki put kada mi se neka dobra firma javi za posao, da vam dam mogućnost da se prijavite preko moje platforme.

Kliknite na dugme ispod i pogledajte koje su ponude trenutno IN:

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!