PLAVA KARTA – BRZ ULAZAK U NJEMAČKU

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Ako ste naletjeli do ovoga teksta, onda znate da kao osoba s akademskim zvanjem imate mogućnost ubrzanog dolaska u Njemačku (pa i u cijelu EU).

#ostaniznatiželjan i saznaj koji su uvjeti za plavu kartu!

Što je plava karta?

Plava karta je zapravo specijalna dozvola za boravak za strane, visokokvalificirane radnike (sa akademskim zvanjima) koji dolaze raditi na područje Europske unije, a ja sam za vas zbog nje napravio informativni razgovor s uredom za strance u Erlangenu.

Budući da postoji veliki odljev visokokvalificirane radne snage sa područja jugoistočne Europe i osobno poznajem dosta osoba koje su na taj način došle, bitno je objasniti zašto je taj proces jednostavniji od ostalih. 

Tvrtka Siemens, sa sjedištem u Erlangenu ima jako veliku zajednicu radnika jugoistočne Europe koji su došli na osnovu plave karte.

Dobra stvar kod plave karte je što Njemačka lako odobrava vizu, jer ne mora tražiti na svome tržištu rada postoji li netko tko bi to mjesto mogao zauzeti. 

Koji su uvjeti za plavu kartu?

Da bi uopće imali uvjete za tražiti plavu kartu, bitno je imati sljedeće: 

  • Morate posjedovati odgovarajuću fakultetsku diplomu koju ste dobili u Njemačkoj, ili diplomu koju ste dobili u stranoj zemlji, ali je usporediva sa njemačkim obrazovnim sustavom 

Ako vas zanimakako priznatidiplomu,imam vam odgovor malo niže u tekstu

  • Morate imati spreman “ugovor u ruci”. To znači da se na osnovu plave karte prijavljujete samo u slučaju da već imate poslodavca koji garantira vaš rad u Njemačkoj. 

Ako nemate ponudu, saznajte kako da vas pronađe “lovac na glave” da bi mogli konkurirati za plavu kartu.

  • Pozicija na kojoj ste dobili posao mora biti prikladna za vaše akademsko zvanje. 
  • Bruto plaća koja vam u ugovoru piše mora biti minimalno 58 400€ godišnje, sa iznimkom STEM područja (matematika, prirodne znanosti, IT, inženjerstvo, medicina – sa iznimkom stomatologa) koji mogu zaraditi minimalno 45 552 € (stanje 2023.)

Ako kojim slučajem imate u ugovoru božićnice ili ostale nagrade, oni vam isto tako mogu ići u izračun plaće – ali samo ako su ugovorom zagarantirani.

Još jedna  dobra stvar je da osobe van EU koje se prijavljuju sa plavom kartom, ne moraju znati njemački jezik. 

Kako nostrificirati diplomu da bi postali stručni kadar

Kao što znate, stručni kadar u Njemačkoj najbrže dolazi do njemačke vize. Nema termina u ambasadi, nema lutrije i sve ide jako brzo. 

Dobra stvar je da skoro sve srednje škole s Balkana automatski budu priznate, kao i dosta fakulteta. 

Preduvjeti za nostrifikaciju diplome su da imate spremne prevedene i ovjerene diplome iz škole/fakulteta, obrasce s vašeg penzionog (mirovinskog) o radnom stažu (što je jako bitno jer tako možete dokazati stručnost u poslu) te u većini slučajeva preveden životopis na njemačkom jeziku

Ako to nemate, obavezno prevedite, a vrlo lako to možete napraviti putem certificiranog online prevoditelja sa konkurentnim cijenama (kliknite na link ispod): 

PREVEDI DIPLOMU OVDJE

Dobra stvar je što vam automatski dolazi preveden i certificiran dokument u digitalnom obliku. 

Kada to imate, najbolje je da se javite mojim partnerima za nostrifikaciju diplome, DS Consulting i njima prepustite kompletan proces komunikacjie i proslijeđivanja potrebnih prevedenih dokumenata. 

Saznajte više klikom na dugme:

 

Koliko se čeka plava karta?

S obzirom da je plava karta prijeko potrebna, budući da njemačkom tržištu nedostaje ogroman broj visokokvalificiranih radnika, računajte da vam je period čekanja od 1 do 3 mjeseca. 

Najbolji savjet koji sam pročitao za to jest da poslodavac može jako puno skratiti proces odobrenja, ako predaju detaljan opis posla, radne uvjete te kvalifikacije koje su za taj posao potrebne. 

Što ako imamo plavu kartu u nekoj drugoj EU državi i želimo u Njemačku?

S obzirom na to da postoji jako puno osoba koje na osnovu plave karte dolaze u EU, postavlja se pitanje: može li se sa plavom kartom druge države doći u Njemačku?

Odgovor je jednostavan, da može. Ali zato trebaju postojati određeni preduvjeti.

  • osoba mora biti minimalno 18 mjeseci u državi članici koja je plavu kartu izdala, da bi mogli konkurirati za plavu kartu u Njemačkoj. 
  • Na osnovu slobodnog kretanja svi koji imaju plavu kartu mogu 90 dana biti u drugoj državi članici, za postupak dobivanja plave karte u Njemačkoj morate izdvojiti maksimalno mjesec dana od kada u nju uđete. 

Ista pravila vrijede za odlazak iz Njemačke u neku drugu državu članicu, s iznimkom Irske i Danske koje nemaju postupak izdavanja plave karte. 

Za dio koji obavlja ured za strance u Njemačkoj, odlučio sam kontaktirati moj ured u Erlangenu. Gospodin Meyerhöfer bio je dovoljno ljubazan da mi odgovori na sva pitanja za ovu temu, jer mu je stalo da se dobro snađemo u Njemačkoj: 

Brzinski info: imate pravo kada dođete u Njemačku mijenjati vašu vizu za bilo koju drugu pod uvjetom da ispunjavate uvjete (to vrijedi za sve osim za vizu zapadni Balkan)

Nakon intervjua s gospodinom Meyerhöfer, Ausländerbehörde Erlangen

Moramo li napuštati Njemačku ako imamo boravišnu dozvolu za kvalificirane radnike, i želimo je prebaciti na plavu kartu?

Velika prednost dobivanja plave karte je ta da prema BAMF-u osoba ne mora napuštati Njemačku, već prebačaj vize može napraviti unutar granica. 

Zahtjev za promjenu dozvole tada možete zatražiti u Njemačkoj, i kada vam se odobri, automatski imate prava koja iz nje proizlaze.

Nakon koliko možemo tražiti stalan boravak sa plavom kartom?

Osobe koje dolaze sa plavom kartom dobivaju dozvolu boravka na maksimalno 4 godine. U iznimnim slučajevima taj period može se produžiti, ovisno o potrebama poslodavca. 

Ako kojim slučajem dobijete otkaz, ovisno o vašem statusu dozvoljava vam se da u ograničenom vremenskom periodu nađete drugog poslodavca. 

Ako ste se kojim slučajem odlučili trajno ostati u Njemačkoj, tada na to imate pravo: 

  • nakon 33 mjeseca ako imate osnove poznavanja njemačkog jezika
  • nakon 21 mjesec ako vam je poznavanje jezika minimalno na razini B1

Spajanje porodice i plava karta

Dobra stvar kod spajanja porodice u Njemačkoj na osnovu plave karte jest ta da supružnici nositelja plave karte ne moraju imati nikakvo poznavanje njemačkog jezika. 

Isto tako, supružnici koji dolaze na osnovu spajanja porodice imaju neograničenu mogućnost traženja posla u Njemačkoj, stoga radnu dozvolu dobivaju odmah.

Sav sadržaj informativnog je karaktera i pravila za izdavanje viza se mogu mijenjati ovisno o stanju u pojedinim ambasadama. ovo vam je samo dobra vodilja u kojem smjeru sa apliciranjem trebate ići.

#ostaniznatiželjan i jednostavno i lako dođi do vize!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas
na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno
će i njima pomoći :) Kliknite ispod:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!