UZMI VIZU ZA TRAŽENJE POSLA U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (16 votes)

Želite doći u Njemačku osobno tražiti posao? Smatrate da će vam biti lakše ako ovdje dođete? Prvo pročitajte koja sve pravila morate proći da bi vam se viza odobrila.

Make it in Germany lijepo nam je to sve objasnio.

#ostaniznatiželjan i dođi do vize za tražitelje posla u NJemačkoj!

Što je to viza za tražitelje posla?

U današnje doba gdje se skoro svaki posao nalazi na internetu, postoje situacije u kojima je osobama lakše pronaći posao ako se fizički nalaze tamo gdje žele raditi. 

U trenutku kada dođete u Njemačku, tek tada možete vidjeti iz prve ruke kakav je život, sviđa li vam se mjesto gdje ste došli i je li to ono što želite. 

Zbog toga postoji viza za tražitelje posla, da bi kvalificirani profesionalci – dakle osobe sa sveučilišnom diplomom ili stručnim kvalifikacijama (na primjer električari) mogli doći u Njemačku i pokušati pronaći posao. 

Koji su uvjeti da bi se dobila viza za tražitelje posla?

Kao i za svaku vizu, postoji procedura koju osobe koje apliciraju trebaju proći: 

 • bitno je predati diplomu o završenim stručnim kvalifikacijama/sveučilišnu diplomu 
 • kvalifikacije koje imate moraju biti prepoznate u Njemačkoj ili biti priznate s obzirom na njemački obrazovni sustav – saznaj kako nostrificirati diplomu
 • osobe koje imaju stručna znanja trebaju imati minimalno poznavanje njemačkog jezika s obzirom na posao koji rade. Minimalni nivo uvijek je B1, a ako ga nemate saznajte kako svladati njemački jezik
 • Bitno je dati dokaz da se svi troškovi života u Njemačkoj mogu pokriti za vrijeme boravka. Postoje 3 načina za to: možete tražiti Verpflichtungserklärung (to je zapravo potvrda vaših rođaka, obitelji ili prijatelja kod kojih bi bili da oni garantiraju da ćete imati dovoljno novaca), možete poslati izvadak bankovnog stanja, ili da otvorite Sperrkonto na kojemu automatski možete automatski možete zaključati novac, kao što možete s računom Expatrio

Još jedna bitna stavka prilikom ulaska u Njemačku u svrhu traženja posla jest zdravstveno osiguranje. 

Za to vam je potrebno privatno zdravstveno osiguranje, koje isto tako možete otvoriti preko računa Expatrio

Kako aplicirati?

viza za traženje poslaKoliko god mislimo da je birokracija jako naporan i dosadan proces, isto tako nam birokracija može pomoći, samo ako se znamo dobro pripremiti. Stoga prilikom prijave za vizu budite sigurni da sve imate: 

 • putovnicu koja vrijedi minimalno 12 mjeseci nakon što se iz Njemačke vratite 
 • kopiju vaše stranice s podacima na putovnici 
 • 3 biometrijske slike 
 • popratno pismo u kojem objašnjavate zašto dolazite, kako želite pronaći zaposlenje i koji su vam alternativni planovi ako posao ne nađete 
 • diploma vašeg zvanja kao i sve dodatne potvrde koje bi mogli imati 
 • vaš životopis na njemačkom 
 • potvrda o boravku u Njemačkoj (ako ćete biti u nekoga svoga, ako ne onda potvrda od stanodavca)
 • potvrdu o izvađenom zdravstvenom osiguranju 
 • potvrdu da ste financijski stabilni u periodu boravka u Njemačkoj (ili Sperrkonto ili Verpflichtungserklärung)
 • rodni list, vjenčani list (ako imate) i ostale bitne potvrde iz domovine 

Što se tiče privatnog zdravstvenog osiguranja i blokiranog računa, preko Expatrio možete uzeti zajednički paket da se odmah pokrijete. Isto tako, oni imaju referral program, što znači da ako preko njih uzmete usluge, možete dobivati male premije ako ih predložite svojim prijateljima.

Isto tako, Expatrio vam automatski postavlja koliki je minimalni iznos koji po mjesecu morate zatvoriti prema njemačkom viznom zakonu (861 € u trenutku pisanja teksta; veljača 2021.).

Mana je jedino za osobe koje ne znaju engleski, budući da je proces otvaranja preko interneta na engleskom jeziku.

Koje prilike tražitelji posla imaju?

U trenutku kada vam se viza izda, imate pravo u Njemačkoj tražiti posao do 6 mjeseci. Ako tada ne nađete posao, morate se vratiti doma i biti minimalno toliko mjeseci kući koliko ste bili u Njemačkoj da bi se mogli opet vratiti. 

Bitno je naglasiti da sa ovom vizom ne možete dobiti posao, već ga samo tražiti, stoga je bitno znati što kada nađete potencijalnog poslodavca.

Postoji mogućnost da radite do 10 sati tjedno, tako da poslodavac vidi isplati li se ponuditi vam posao. 

Nakon što ste našli poslodavca koji vam je spreman ponuditi posao, najbolje je da se na licu mjesta prijavite za vizu za kvalificirane radnike ili pak za EU plavu kartu. U tom slučaju možete ostati u Njemačkoj, promijeniti boravišnu dozvolu i vrijede vam pravila koja iz te dozvole proizlaze.

Evo, nadam se da sam vam uspio objasniti koji su koraci za vizu za tražitelje posla. Sada vam želim puno sreće.

Sav sadržaj informativnog je karaktera i pravila za izdavanje viza se mogu mijenjati ovisno o stanju u pojedinim ambasadama. ovo vam je samo dobra vodilja u kojem smjeru sa apliciranjem trebate ići.

#ostaniznatiželjan i razmišljaj unaprijed o svojoj vizi!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
škola u Njemačkoj
KAKO IZGLEDAJU VRTIĆ I ŠKOLA U NJEMAČKOJ?

Kako izgleda vrtić i škola u Njemačkoj? Je li školovanje u Njemačkoj besplatno? Što mogu djeca nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Njemačkoj? Koja je razlika između Hauptschule, Realschule i Gymnasium-a?