DERNEUESVABO ILITI BLOG ZA SNALAŽENJE U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Sada jedan tekst od moga kolege Ante, da vidite da nas ima dovoljno koji se trudimo pomoći vam: 

derneuesvabo – priča

Sjećam se kako je došla ideja za blog. 

Ispunjavam nekakav formular na Arbeitsamtu. Jesen je 2014. Hladan, radni dan koji sam željno čekao u nadi da će mi nakon njega dobri gazda švabo dati posla i para. Tek došao iz BiH, iskustva nemam, znanja nemam, i kao svatko tko ne zna, ne shvaćam koliko mi treba pomoć i savjet. Savjetovanje je ipak neka čudna stvar, malo nas ima kapacitet za empatiju koji nam pomogne da se stavimo u kožu drugoga da bi mu mogli pravo, iskreno pomoći…

…uglavnom, ispunjam papir, gledam u neku kućicu i ne znam šta znači ta riječ. Mislim da je to, ali možda i nije… Hoću li riskirati? 

Što ako upišem nešto glupo? Što ako osoba koja će provjeravati taj formular vidi tu napisanu glupost, kaže “kakav je ovo Balkan-magarac – ovo je sve krivo!” i metodom eliminacije baci moj formular u koš, samim time izbriše svaku šansu za moj opstanak u Njemačkoj?

“Ante, nemoj bit budala, zovi zeta” (po 4. put).

Zet je na poslu i ne javlja se. 

I tako ja stojim u Arbeitsamtu s papirom. Zapeo sam i čekam. Smiješan je osjećaj vlastite ograničenosti. Ta nepoznata riječ u formularu od 4-5 stranica me zaustavila i nema mrdanja.

Razmišljam – „Bože da barem ima netko tko je opisao ovaj proces. Netko tko je uzeo vremena da nama seljacima objasni što znače ovi formulari i ove kućice, zamisli koliko bi ljudi imalo koristi od toga!“ 

Još ja imam zeta koji će se kad-tad javiti. Kako je ljudima koji čekaju, bez nekoga tko će im sigurno pomoći? Zar se u ovom digitalnom dobu sritni balkanac još uvijek snalazi na ovakav drž-nedaj način, kao naši ćaće prije 50 godina? 

Premotaj 4 godine. 

Uzeo Elternzeit i uživam u 2 slobodna mjeseca. Zapravo baš i ne uživam u slobodi i neradu, najbolje se osjećam kad neznam gdje ću prije i tako se u traženju zanimacije sjetim bloga. Sjetio sam ga se već mnogo puta ali zbog nedostatka vremena to “sjećanje” nisam baš ozbiljno ispratio. 

Ali sada imam vremena! Idem nešto probati. Napravit ću domenu, stranicu i sve to i napisati 5 tekstova – kako naći posao, kako naći stan, kako naučiti njemački… te najvažnije stvari koje mogu napisati napamet – iz vlastitog iskustva. Tek kad ih bude 5, i kad vidim da nisu apsolutni fijasko, razmislit ću o objavljivanju. 

Što sam dosad napravio?

Premotaj još 2 godine.

70 napisanih članaka su do sada pročitani 700.000 puta. Zajedno smo preveli i ispunili masu formulara i ugovora. Prijavili dijete, bili na Elternzeitu, pisali životopis, tražili posao, otvorili firmu, kupili auto, kupili stan, počeli investirati… i idemo dalje! Slično kao Drago i njegov Projekt Njemačka, cilj mi je dati korisne informacije iz vlastitog iskustva, bez laži i pretvaranja. Želim probati stvari i objasniti Vam kako funkcioniraju u nadi da će Vam to pomoći da se sami otisnete u traženje nečeg boljeg, bilo to posao, stan, financijsko blagostanje, vlastita firma ili nešto treće. 

Daleko smo došli ali derneuesvabo i dalje raste i sazrijeva. Sadržaj je istinit i osoban. Upoznajte me, kliknite OVDJE da vidite o čemu se radi i pročitali koji tekst, a kliknite OVDJE da postanete član te dobijete pristup najboljem sadržaju.

Kao hvala, Dragi i svim Draginim čitateljima dajem kupon. Kada odlučite postati član na samom dnu kliknite “i have a coupon” i upišite supersvabo. Postati ćete član s 30% popusta na standardnu cijenu.

Vidimo se!

Ante

derneuesvabo

 

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!